RECEPTI

Tradicionalne gurabije kao iz nanine kuhinje

Umutite maslac, šećer i vanilu mikserom dok ne dobijete glatku smjesu

Slasne gurabije. Facebook

Z. K.

2.5.2024

Sastojci: 250g maslaca sobne temperature, 1/2 šolje šećera u prahu, 1 kašičica vanilin šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 1 jaje, 1 kašičica sirćeta, 4 šolje brašna i nekoliko komadića oraha ili badema za dekoraciju.

Pripreme:

1. Umutite maslac, šećer i vanilu mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte prašak za pecivo, jaje i sirće, pa nastavite s mućenjem. Postepeno dodajte brašno, jednu šolju po jednu šolju i miješajte dok ne dobijete meko tijesto koje se ne lijepi za ruke.

2. Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga da se odmara u frižideru oko 30 minuta. U međuvremenu, ugrijte rernu na 180°C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje. Nakon što se tijesto odmorilo, oblikujte male kuglice i redajte ih na pripremljeni pleh. Ako želite, možete u svaku kuglicu gurabije umetnuti komadić oraha ili badema.

3. Pecite gurabije u unaprijed ugrijanoj rerni oko 12-15 minuta, dok lagano ne porumene s donje strane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.