STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

Zaštita životinja: Kućne ljubimce obavezno čistiti od parazita, evo zašto je to važno

Obaveza svakog vlasnika je da sedam dana od dana sticanja vlasništva nad mačkom ili psom, istu registruju

Zdravlje ljubimaca. zoetis

Anda Šandal-Karić

15.5.2024

Udruženje ”Prijatelji životinja” je registrovano ispred Ministarstva pravde BiH sa prioritetnim ciljem pravnog djelovanja. Udruženje, u saradnji sa timom advokata, poduzima pravne radnje u smislu zakonitog, humanog i trajnog rješenja problema životinja u BiH kroz elemente pravne prirode i zakonske regulative.

Sedam dana

Kućni ljubimci su naši prijatelji, mačke i psi su naši najbolji prijatelj. Oni su ti koji nam pružaju bezuvjetnu ljubav i koji nas vole bez obzira na sve. Obaveza svakog vlasnika je da brine o svome ljubimcu, kako sa etičke i moralne, strane tako i shodno zakonskim propisima- Zakona o veterinarstvu, Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te ostalih Pravilnika o zaštiti kućnih ljubimaca.

Obaveza svakog vlasnika je da sedam dana od dana sticanja vlasništva nad mačkom ili psom, istu registruju u jednoj od veterinarskih stanica, shodno odredbama člana 8. Zakona o zaštiti I dobrobiti životinja BiH. Registracija životinje podrazumjeva apliciranje čipa u životinju, što znači da će prilikom očitanja čipa moći da se provjere podaci u državnoj bazi podatakač- podaci vlasnika i životinje.

U državnom registru pasa i mačaka evidentiraju se slijedeći podaci: broj čipa, ime psa, starost, pol, status kastracije/ sterilizacije, te podaci vlasnika, shodno kojima postoji mogućnost kontaktiranja u slučaju pronalska psa.

Dalje, obaveza svakog vlasnika da je svog psa ili mačku godišnje vakciniše vakcinom protiv bjesnila, te radi zdravstvenog stanja životinje, istu je neophodno vakcinisati vakcinom protiv zaraznih bolesti. Kada imate mladu jedinku starosti od dva ili tri mjeseca, poželjno je ponoviti revakcinu kroz nekoliko sedmica (ovisno od proizvođača radi se o vremenskom roku od 2, 3 ili 4 sedmice) te redovna godišnja vakcina protiv zaraznih bolesti.

Anda Šandal-Karić. Avaz

Za sve vlasnike pasa i mačaka, kao i one koji planiraju da postanu, želimo ukazati na bitnost čišćenja životinje od unutrašnjih i vanjskih parazita. Postoje tabletice, koje koštaju oko 2-5 KM po komadu, namijenjene za kilažu životinje 1 kom/10 kg kojima se životinja čisti od unutrašnjih parazita. Poželjno je redovno čistiti životinju u prosjeku svako tri mjeseca.

Međutim, vlasnici imaju na raspolaganju i druge načine redovnog održavanja zdravlja njhovih životinja glede parazita, te shodno tome danas imate na raspolaganju mnoga sredstva koja će pomoći vašim ljubimcima.

Postoje opcije kapi, kojima se tretira koža životinje (iza vrata I strašnji dio duž kičme/vanjske parazite), te tablete za unutrašnje I vanjske parasite od raznih vrsta proizvođača kao i različitog vremenskog perioda dejstva). Za vanjske parazite također postoje oglice, koje će zaštiti vašeg psa.

Želimo ukazati vlasnicima pasa da prilikom povrata iz svake šetnje, da svog psa ipak prekontrolišu jer svaki vid zaštite ipak ne garantuje mogućnost zaštite od oboljenja imajući u vidu činjenicu da su i paraziti godinama unazad postali poprilično otporni.

Najčešće bolesti

Jedna od najčešćih bolesti koje krpelji prenose je Piroplazmoza (babezioza) koja je iznimno opasna i smrtna bolest, no u slučaju spoznaje prvih znakova kod životinje(malaksalost, temperature, bezvoljnost, mokrenje krvi I sl) hitno se javite nadležnom veterinaru. 

Nije svaki krpelj zaražen, no ipak ukoliko nađete krpelja na vašem ljubimcu, pratite njegovo ponašanje, jer nekada samo jedan dan čekanja, može uzrokovati pogoršanjem vitalnih znakova života, te eventualno dovesti do smrtnog ishoda.

Dakle, ozbiljan pristup i brza reakcija mogu Vašem ljubimcu spasiti život.

(Svake srijede objavljujemo tekstove stručnjaka koji pišu o životinjama, kako ih spasiti, pružiti im ljubav, šta trebaju jesti...)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.