LIJEČI NIZ BOLESTI

Korijen ove moćne biljke pravi je afrodizijak: Ublažava stres i tjeskobu

Konzumira se u obliku čajeva, praha, tinkture i dodataka prehrani

Ašvaganda je dio klase biljaka koje se nazivaju adaptogeni. Facebook

E. Ag.

14.5.2024

Ašvaganda (ashwagandha) je netoksična biljka koja privlači pažnju mnogih zbog svoje sposobnosti smanjenja stresa i tjeskobe. To pak doprinosi nižem nivou kortizola, a posljedično i stabilnim glikemijama.

Ašvaganda je dio klase biljaka koje se nazivaju adaptogeni poznati po svojim zdravstvenim dobrobitima kada se konzumiraju kao čajevi, prahovi, tinkture i dodaci prehrani ili u sirovom obliku.

Sedam zdravstvenih dobrobiti

Dok se istraživanja oko ove biljke i dalje nastavljaju razvijati, naučnici diljem svijeta posebno ističu sljedećih sedam prednosti:

Ublažava stres i tjeskobu

Ašvaganda je možda najpoznatija po svojim svojstvima ublažavanja stresa, što je dokazalo više od nekoliko studija. Također, vjeruje se da može poboljšati kvalitet sna.

Snižava šećer i masnoću u krvi

Nekoliko manjih kliničkih studija otkrilo je da je ova biljka korisna u smanjenju nivoa glukoze u krvi i triglicerida.

Povećava mišiće i snagu

Jedno je istraživanje pokazalo da su učesnici iskusili povećanu brzinu i snagu zahvaljujući konzumaciji ašvagande. Također, uočene su jače mišićne snage, uz niži postotak tjelesne masti i smanjen nivo holesterola. Liječenje ovim adaptogenom dalo je pozitivne rezultate u drugoj studiji koja je provedena samo s muškim učesnicima. U usporedbi sa skupinom koja je primala placebo, muškarci koji su primali ovu biljku, primijetili su značajne dobitke u mišićnoj snazi i veličini mišića u rukama i prsima, kao i značajno smanjenje postotka tjelesne masti nakon treninga, piše Živim.hr.

Poboljšava seksualnu funkciju kod žena

Ako je vjerovati ovoj kliničkoj studiji, konzumiranje ove biljke može koristiti ženama za povećanjem seksualne želje. Primjena ašvagande rezultirala je značajnim poboljšanjima u uzbuđenju, lubrikaciji, orgazmu i zadovoljstvu.

Korijen ašvagande (lat. Withania somnifera) je afrodizijak, pomlađuje, poboljšava seksualnu izvedbu i pruža dobrobit cijelom organizmu. Prah ašvagande može se umiješati u toplo mlijeko zaslađeno s malo šećera.

Povećava plodnost i nivo testosterona kod muškaraca

Uz sve nabrojene pogodnosti, ašvaganda također pruža reproduktivne koristi za muškarce. Pokazalo se da davanje ove biljke neplodnim muškarcima značajno poboljšava kvalitet sperme ponovnom ravnotežom nivoa reproduktivnih hormona. Nakon provedene studije, 14 posto partnerica muških pacijenata je zatrudnjelo.

Izoštrava fokus i pamćenje

Ova moćna biljka može pomoći u poboljšanju kognicije, pamćenja i sposobnosti izvođenja motoričkih odgovora nakon uputa. Otkrile su to male studije kod kojih je, u usporedbi s placebom, ašvaganda značajno poboljšala vrijeme reakcije učesnika tokom kognitivnih i psihomotornih testova. Ova biljka je značajno poboljšala raspon pažnje učesnika, kao i njihovo neposredno i opće pamćenje kroz niz testova.

Podržava zdravlje srca

Ašvaganda može povećati maksimalan nivo kisika VO2 (maksimalna količina kisika koju unosimo tokom fizičkog napora). Ti se nivoi koriste za mjerenje kardiorespiratorne izdržljivosti, koliko dobro srce i pluća dostavljaju kisik mišićima tokom fizičke aktivnosti. Viši nivoi VO2 max mogu ukazivati na zdravo srce koje dobro radi pod naporima.

Rizici i nuspojave

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prije nego što dodate ovu biljku svojoj prehrani. Ako već uzimate druge lijekove, ašvaganda može pojačati ili oslabiti njihovo djelovanje. Stoga bi se prije svakako morali konsultirati s ljekarom. Isto tako, ako ste trudni, dojite, imunokompromitirani, uskoro idete na operaciju ili imate problem sa štitnjačom, treba biti oprezan.

Koju dozu uzeti

Veće doze mogu izazvati nuspojave, poput povraćanja i proljeva pa stručnjaci savjetuju češće uzimanje manjih doza kako biste imali najviše koristi od ove biljke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.