RAZGOVOR ZA "AVAZ"

Emir Suljagić o finalnom tekstu Rezolucije o Srebrenici: Minimum oko kojeg je moguć široki konsenzus

Vjerujem da će do utvrđivanja datuma sjednice broj zemalja kosponzora porasti, kazao je Suljagić

Emir Suljagić. Armin Durgut/PIXSELL

Alen Bajramovic

3.5.2024

Finalni tekst prijedloga Rezolucije o Srebrenici proslijeđen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Denisu Frensisu (Dennis Francis) i svim stalnim misijama zemalja članica. Sastoji se od sedam tačaka, kojima se osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja, ali i veličanje ratnih zločinaca. 

Ukazuje se na značaj dovršetka procesa traženja i identifikacije nestalih osoba, te potiču države članice, organizacije iz sistema UN-a, ali i druge nevladine organizacije, civilno društvo i akademske institucije na obilježavanje Međunarodnog dana, kao i programe edukacije i osvješćivanja javnosti.

- Finalni tekst Rezolucije je takav da predstavlja apsolutni minimum oko kojeg je moguće izgraditi širok konsenzus. Vjerujem da će do utvrđivanja datuma sjednice broj zemalja kosponzora porasti – kazao je za “Avaz” direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Istovremeno, diplomatska ofanziva RS i Srbije, uz podršku Rusije, ne jenjava, a Vlada RS jučer je Vijeće siigurnosti UN-a upozorila da će usvajanje Rezolucije izazvati unutrašnje sukobe u BiH.

- Šteta je što zvanična Srbija još uvijek nije u stanju da se odrekne “vrijednosti” Slobodana Miloševića i Ratka Mladića i u duhu dobrosusjedskih odnosa podrži suočavanje s prošlošću. Međutim, nije naš posao da pomažemo Srbiju da bude bolja i uljudnija nego što jeste – ističe Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.