KULTURA NA ULICE 2024

Na prepunoj Žutoj tabiji izveden spektakularan koncert "Sarajevo World Music"

Publika je uživala u specifičnom, pomalo neobičnom muzičkom izričaju sevdalinki koje su se našle na repertoaru

S koncerta na Žutoj tabiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. Ć.

18.5.2024

Večeras je u prelijepom ambijentu Žute tabije upriličen spektakularan koncert „Sarajevo World Music“ u izvedbi Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića.

Publika je uživala u specifičnom, pomalo neobičnom muzičkom izričaju sevdalinki koje su se našle na repertoaru: Kiša bi pala, Telal viče po Hercegovini, Putuj vjetre, Pjevat ćemo šta nam srce zna, Razbolje se šimšir list, Višegrad, Zajdi, zajdi, Mostarski dućani, Mila majko šalji me na vodu, Okreni se niz đul bašču, Mene majka jednu ima, Kraj potoka bistre vode.

Međunarodni dan muzeja

- Napominjemo, u subotu u 20:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine obilježavamo Međunarodni dan muzeja sa muzičko-poetskim recitalom „Kad sevdah govori“ koji predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od strane poznatih pjesnika i književnika, te izvođača. Koncept recitala potpisuje sopranistica i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni će joj se pridružiti gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro - naveli su organizatori.

Koncert će biti realizovan uz podršku partnera „Kultura na ulice 2024!“ Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

O specijalnom programu

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024!“ je besplatan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.