NAJPOZNATIJI PRETRAŽIVAČ

Google platio basnoslovnu cifru Apple-u: Optuženi za monopolističko ponašanje

Detalji ove velike finansijske transakcije su otkriveni tokom suđenja

Iznos se broji u milijardama. Instagram

Dž. R.

3.5.2024

Google je platio ogromnu cifru Apple-u kako bi ostao glavni pretraživač u Safariju. Tokom antimonopolskog spora sa Ministarstvom pravde SAD, otkrivene su mnoge stvari u dokumentima, između ostalog da plaćena cifra od Google-a iznosi 20 milijardi dolara.

Dominantna pozicija

Ovaj sporazum izazvao je veliku pažnju javnosti i postao ključan dio tekućeg sudskog procesa, u kojem se Google optužuje za monopolističko ponašanje na tržištu pretraživača.

Detalji ove velike finansijske transakcije su otkriveni tokom suđenja, gdje je navedeno da Google izdvaja 36 posto svojih prihoda ostvarenih pretraživanjem na Safariju za Apple. Ova informacija oslikava koliko je značajan ovaj dogovor za poslovanje Google-a, kao i njegovu dominantnu poziciju na tržištu.

Pokušaj pregovaranja

Tokom svjedočenja u oktobru, Satja Nadela, direktor Microsofta, kritikovao je ovaj sporazum tvrdeći da onemogućava drugim pretraživačima da konkurišu. 

Microsoft je pokušao da pregovara sa Apple-om o kupovini Binga, ali je Apple odbio, navodeći da Bing ne može da se mjeri sa Google-om po pitanju kvaliteta i sposobnosti.

Promjene su na vidiku u Evropi zahvaljujući Aktu o digitalnim tržištima (DMA), koji zahtijeva od Apple-a da omogući korisnicima da izaberu svoj podrazumijevani pretraživač prilikom podešavanja uređaja. Ova regulativa predstavlja značajan korak ka većoj konkurentnosti i izboru za korisnike.

Kraj suđenja očekuje se krajem ove sedmice, a presuda će biti donesena tokom 2024. godine. 

Ukoliko Google izgubi spor, to bi moglo da dovede do raskida sporazuma sa Apple-om, što bi moglo imati dalekosežne posljedice za tržište pretraživača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.