DJEVOJČICE IZ BIH

Slučaj iz Beča podsjetio na tragičnu sudbinu Bosanki Samre (16) i Sabine (15): Ostavile poruku i pridružile se ISIL-u

Samra i Sabina priključile se džihadistima i postale su zaštitni znak ISIL-a

Sabina i Samra. Platoforma X

E. T.

18.5.2024

Slučaj hapšenja djevojčice u Beču koja je porijeklom iz Crne Gore, podsjetio je na slučaj dvije djevojčice, Bosanke Samru (16) i Sabinu (15) od prije nekoliko godina. 

Samra i Sabina priključile se džihadistima i postale su zaštitni znak ISIL-a. Teroristi su ih koristili za propagandu, objavljujući na internetu fotografije djevojčica sa kalašnjikovom u rukama.

I onda šok! Samra Kešinović ubijena je kada je pokušala da pobjegne, nju su pretukli nasmrt, ispričala je svojevremeno austrijskim tabloidima Kronen Cajtungu i Ostereihu žena iz Tunisa, koja je stigla u Siriju iste godine kada i bosanske tinejdžerke. Ona je rekla da je živjela u Raki, u istoj kući sa Samrom i Sabinom.

- Samra i Sabina su živjele sa drugim ženama u kući. U jednom trenutku Samra je nestala. Navodno je pokušala da pobjegne zbog čega je brutalno kažnjena i tučena do smrti, izjavila je ona.

Sabina je u jednom intervjuu telefonskim putem francuskom časopisu Pariz Meč (Paris Match) rekla da su iz Beča ponijele samo odjeću, a tursku granicu prema Siriji prešle pješke i dodala da za razliku od svoje drugarice Samre ne želi da se vrati kući.

Sabina je rekla tada da sa suprugom, “vojnikom” koga plaća teroristička organizacija ISIL, živi u trosobnom stanu. Na pitanje šta prvo uradi kada se ujutru probudi, Sabina je odgovorila:

“Jedem. Moj doručak ovdje se ne razlikuje mnogo od onog u Austriji, iako je ovdje najveći broj namirnica halal (u skladu sa muslimanskim propisima). Otkrila sam neke nove namirnice, ali i ovde imamo kečap, nutelu i kornfleks”, objasnila je djevojčica.

Kao najveću razliku između života u Siriji i života u Beču Sabina navodi veću slobodu.

“Osim toga ovdje mogu slobodno da se praktikujem svoju vjeru, što u Beču nisam mogla”, objasnila je ona.

Izvori bliski tajnim službama rekli su za Esterajh da sumnjaju da je ISIL, a pre svega Sabinin suprug natjerao djevojčicu da da ovaj intervju. Medijski izveštaji u kojima stoji da djevojčice žele da se izvuku iz kandži ISIL-a loše utiču na njihov imidž kod potencijalnih džihadista sa zapada – zato se sumnja da je ona primorana da izjavu za štampu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.