23. IZDANJE

Večernjakov pečat: Dodijeljene nagrade, osoba godine u BiH je Borjana Krišto, priznanje i Lani Pudar

Vučku, legendarnoj maskoti Olimpijskih igara održanih prije 40 godina u Sarajevu, pripao je Večernjakov Pečat za ponos BiH

S izbora Večernjakovog pečata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
E. Ć.

17.5.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto proglašena je večeras osobom godine u izboru Večernjeg lista za BiH jer je predvodila zemlju do otvaranja pregovora s Evropskom unijom, rekli su organizatori. 

Na svečanosti u Mostaru Večernjakov pečat za uspjeh dobio je otac Zvonko Martić, koji je pokrenuo projekt obnove dragulja kulturne baštine, više od 800 godina stare starohrvatske, ranoromaničke crkvice svetog Petra na Kamenu.

Priznanje za poduhvat otišlo je u ruke "Katarinkama", ženama Kraljeve Sutjeske koje nose crne marame u znak žalosti za bosanskom kraljicom Katarinom. Poduzetnik Sabahudin Sinanović je proglašen humanistom godine, a posebno priznanje "Ponos BiH" pripalo je muzičkoj grupi Divanhana.

Za međureligijski dijalog nagrađen je predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, a za znanost i medicinu Gordana Bukara Radujković, pedijatrica iz Banje Luke. Laureat u području kulture je prvi čovjek Dana hrvatskog filma Orašje Iljo Benković, a umjetnik godine Ivica Propadalo, istaknuti hrvatski likovni umjetnik, glazbenik, scenograf.

Priznanje za privrednika godine pripalo je vlasniku kompanije Eurosjaj Jasminu Badžaku, a sportistkinja godine je plivačica Lana Pudar. 

Za doprinos bosanskohercegovačkom približavanju Evropskoj uniji nagrađen je nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. 

Vučku, legendarnoj maskoti Olimpijskih igara održanih prije 40 godina u Sarajevu, pripao je Večernjakov Pečat za ponos BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.