SARAJEVO

Ministar Elmedin Konaković sastao se s generalom NATO-a Metjuom Valasom

General Valas je poručio da NATO stoji uz BiH te da je opredijeljen da pomogne u izgradnji mira, sigurnosti i prosperiteta u našoj zemlji

N. Aj.

14.5.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas s generalom Metjuom Valasom (Matthew), komandantom NATO štaba u Sarajevu.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima s naglaskom na euroatlantske integracije te sigurnosnim izazovima u geostrategijskom kontekstu. Naglašeno je da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo, s ciljem jačanja i intenziviranja saradnje.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da je NATO najvažniji sigurnosni partner koji našim građanima garantira mir, sigurnost i ekonomski razvoj. Osvrnuo se potom na rad aktuelnog Vijeća ministara BiH i napredak koji je ostvaren na evropskom putu kao i odluku Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom naglašavajući da su rješenja u BiH moguća samo ako postoje dijalog, dogovor i kompromis. Ocijenio je izuzetno važnim prisutnost NATO-a u našoj zemlji kao i snažne poruke koje Savez šalje kada je riječ o miru i stabilnosti.

General Valas je poručio da NATO stoji uz BiH te da je opredijeljen da pomogne u izgradnji mira, sigurnosti i prosperiteta u našoj zemlji.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno ubrzati aktivnosti na ispunjavanju preuzetih obaveza, koje se nalaze pred našom zemljom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.