PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: Spremni smo na kompromis, ali preko crvenih linija se neće preći

Svako od nas ima određene principe i ima stvari koje ne želi popuštati, kazao je Nikšić

Nikšić: Otvorilo se niz tema. Avaz

Z. K.

13.5.2024

Premijer FBiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je nakon završenog sastanka trojke, SNSD-a i HDZ-a da je spreman na kompromis ali da postoji crvena linija preko koje se neće preći.

- Otvorili smo niz tema, neko je to i na sastanku primijetio. Propuštamo određene vozove, pa onda zakasnimo sa stvarima koje smo mogli riješiti. Preko crvene linije nismo spremni ni sada preći. 

Svako od nas ima određene principe i ima stvari koje ne želi popuštati. Velika je stvar da smo otvorili pregovore, ali imamo i te tri mjere koje su nama važne. Ja sam to nekoliko puta rekao, da odajem priznanje ljudima koji su radili na čelu sa gospođom Krišto, primicanja stavova - kazao je Nikšić.

- Kao što smo uvijek spremni za kompromis i kako da dođemo da ostvarimo interes svih građana u BiH, spremni smo povući da ne postoji cijena zbog koje ćemo preći crvenu liniju i ugroziti interese građane.

Naši partneri iz RS imaju drugačije viđenje, na to smo navikli i nismo nikada pokušavali reći da na određene stvari gledamo isto. Kompromis ne znači da prihvatamo nametanje narativa i odnosa, nego da svi nešto popustimo i dogovorimo se - dodao je premijer.

Potom je poručio da smatra da sastanak nije završen.

- Nemam neku dobru vijest, sastanak smatramo da nije okončan i nije završen, dogovorit ćemo se kad ćemo se opet naći i riješiti stvari koje su na stolu. Mislim da govorim uime Trojke, nismo spremni da pređemo crvenu liniju protiv interesa BiH. Crvena linija je jasno postavljena ranije, kada se radi o Ustavu BiH, budžetu i ostalim stvarima bitnim za BiH - kazao je i zaključio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.