PREDSJEDNIŠTVO BIH

Cvijanović nakon sastanka: Imamo neslaganja oko nekoliko ključnih pitanja

Mislim da partije koje žele ozbiljno da vrše vlast moraju da imaju politički potencijal, kazala je Cvijanović

Cvijanović: Niko se ne bavi pričom oko Ustavnog suda. Avaz

Z. K.

13.5.2024

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je nakon završenog sastanka trojke SNSD-a i HDZ-a da partije koje ozbiljno žele da vrše vlast moraju da imaju politički potencijal.

- Mi smo u deficitu, jer nemamo partnere koji tako mogu tako da funkcionišu - navela je Cvijanović na konferenciji za novinare, nakon sastanka partnera u vlasti na nivou BiH.

- Suštinske stvari su bile usaglašene, a nisu ispunjene. Niko se ne bavi pitanjem Ustava BiH, a trebalo bi - dodaje Cvijanović.

- Iako smo se hvalili u onom periodu kad se trebala dobiti odluka o početku pregovora i ako je napravljen napor i usvojeno nekoliko stvari moram reći da neke suštinske stvari bivaju usaglašene, a ne izvršene. Ovdje se niko više ne bavi pričom oko Ustavnog suda. 

Mislim da je krajnje važno da se bavimo tim pitanjem. Sad se nameće priča oko plana rasta. Mislim da partije koje žele ozbiljo da vrše vlast moraj da imaju politički potencijal, prvo da dogovore, a onda ono što dogovore mogu da provedu do kraja. Mislim da smo mi tu stalno u nekom deficitu zato što nemamo partnere koji to mogu da urade.

Ona dodaje da ovakvi sastanici nisu bili uspješni, te da je ovo nepoštovanje prethodnih pitanja, koja su već bila jasna.

- Da imamo neslaganje oko nekoliko ključnih pitanja to je evidentno. Osim toga Vlade su radili i pravljeni su dogovori, pregovori vezani za ovaj plan rasta koji se problematizuje. Mi smo usaglasili toliki dio stvari koji je možda i nezamisliv da bi se ranije desio.

Imali smo aktivnu komunikaciju s predstavnicima EU i ja ne mislim da uopšte treba gubiti dodatno vrijeme ili ne znam šta pokušavati napraviti od neke tri preostale stvari koje nisu riješene. Pa nisu riješene, nisu riješene, nisu se dogovorili, dogovorit će se. Nije nešto strašno. Vrtimo se u krug ni zbog čega – navela je Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.