KRATKA HISTORIJA

Hrvatska je favorit na Eurosongu: Zadnji put kad su susjedi pobijedili raspala se Jugoslavija

U svakom slučaju, pred nama je vjerojatno najbolji hrvatski eurovizijski plasman u historiji Dore i Eurosonga

Grupa Riva na Eurosongu. Screenshot

D. H.

3.5.2024

Do finala Eurosonga ostalo je još osam dana. Velika mogućnost da Baby Lasagna pobijedi na natjecanju lagano vodi fanove Eurovizije u delirij, budući da šanse hrvatskom predstavniku rastu od druge generalne probe koju je imao prije dva dana. Baby Lasagna trenutno je prvi na eurovizijskim kladionicama s 24% šanse za pobjedu. Iza Hrvatske je Švicarska sa 17% šansi.

U svakom slučaju, pred nama je vjerojatno najbolji hrvatski eurovizijski plasman u historiji Dore i Eurosonga, natjecanja na kojemu Hrvatska učestvuje od 1993. godine.

Raspad (eurovizijske) Jugoslavije

Pobijedi li Lasagna na Eurosongu, neće biti prvi Hrvat koji je tamo pobijedio. 1989. godine na Eurosongu u švicarskoj Lausanni pobijedila je zadarska grupa Riva, koja je Eurosong dovela u Zagreb.


1990. godine na Eurosongu Jugoslaviju je predstavljala Tajči s pjesmom Hajde da ludujemo, a taj Eurosong je bio posljednje natjecanje na kojemu je učestvovala Jugoslavija koju je svijet poznavao. Krajem 1990. godine u Sloveniji je održan referendum o neovisnosti zemlje. Već iduće godine, 1991., Hrvatska je proglasila neovisnost.

U međuvremenu se održao izbor za pjesmu Eurovizije u Sarajevu. Tada je TV Zagreb posljednji put sudjelovala u izboru. Hrvatsku su na izboru predstavljali Tedi Spalato, Ivana Banfić i Daniel Popović koji je pjevao Daj obuci levisice. Za odlazak na Eurosong izabrana je Bebi Dol.


Konačan kraj

Već iduće godine samostalna Hrvatska htjela je sudjelovati na Eurosongu, ali nam to nije pošlo za rukom budući da Hrvatska još uvijek nije bila članica EBU-a. Iste godine, Extra Nena je na Eurosongu predstavljala Saveznu Republiku Jugoslaviju. Te godine na jugoslavenskom izboru za pjesmu Eurovizije sudjelovale su samo televizije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Bio je to konačan kraj Jugoslavije na Eurosongu. Hrvatska je 1993. godine kao samostalna država učestvovala na natjecanju. Grupa Put je te povijesne godine na Eurosongu pjevala Don't Ever Cry. Iste godine, Slovenija i BiH su sudjelovale na Eurosongu. Makedonija se uključila 1998. godine.

Srbije i Crne Gore potom na Eurosongu nije bilo sve do 2004. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.