PREMIJER HRVATSKE

Plenković objasnio zašto je Hrvatska bila suzdržana u UN-u o Palestini

Mislim da je jedanaest članica Evropske unije bilo suzdržano - kazao je Plenković

Andrej Plenković. Avaz

Index.hr / D. H.

11.5.2024

Mandatar vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je novinarima u Poreču potvrdio da od ponedjeljka nastavlja razgovore s ministrima, novim kandidatima za ministre te s koalicijskim partnerima o sastavljanju nove vlade, ne želeći govoriti o imenima novih ministara.

Što manje špekulacija

- Što se mene tiče, sastav vlade bit će obznanjen kada se sve dogovorimo. Sve ove spekulacije koje se mogu čuti zadnjih dana vama mogu biti interesantne, ali su najčešće nekorisne jer se s ljudima lopta. Stoga dopustite meni kao mandataru, a to činim treći put zaredom, da razgovaram. Najbolje je da imamo što manje spekulacija, pa onda ima više zadovoljnih i puno manje nezadovoljnih - rekao je Plenković..

Nije htio odgovoriti na pitanje hoće li doći do, kako se u medijima nagađa, promjene u Ministarstvu vanjskih poslova. Više medija jučer je, naime, objavilo da bi Gordana Grlića Radmana kao šefa diplomacije mogao zamijeniti Zvonimir Frka-Petešić, dosadašnji šef premijerova ureda.

- Ništa vam neću u ovom trenutku reći jer nema potrebe. O sastavu vlade razgovarat ćemo kada bude gotov. Jučer smo bili po mandat, dobili smo ga jer smo to dokazali odgovarajućim brojem potpisa koji je veći od 76. To je u ovom trenutku najvažnije - poručio je premijer koji je danas sa suradnicima posjetio 30. međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra u porečkoj dvorani Žatika.

Na pitanje zašto je Hrvatska jučer na Općoj skupštini UN-a bila suzdržana na glasanju o palestinskom zahtjevu za punopravnim članstvom u Ujedinjenim narodima istaknuo je kako je to "na tragu naše politike".

- Mislim da je jedanaest članica Evropske unije bilo suzdržano. To je ono što cijelo vrijeme tvrdimo - želimo mir, želimo suradnju, govorimo uvijek o konceptu dvije države, ali ne na ovakav način i zato je naša pozicija bila takva - dodao je.

"Istra naša najjača turistička županija"

Govoreći o Vinistri ,ustvrdio je kako je ona svake godine sve bogatija ponudom, sa sve kvalitetnijim vinima, odličnim vinarima te je podsjetio da je upravo početkom tjedna, zajedno s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. primio četiri regionalne organizacije vinara - Vinistru, Vina Dalmacije, Graševinu Croaticu te Bregovitu Hrvatsku, odnosno sva četiri podneblja gdje, kako je rekao, "vinari obrađuju vinovu lozu i kreiraju sjajna vina i sjajne autohtone sorte".

"Ova manifestacija je također sjajan dokaz zašto je Istra naša najjača turistička županija i najprivlačnija regija i zašto su gospodarstvo i kvaliteta života na ovom području na najvišoj razini", zaključio je premijer Plenković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.