VEČERAS U 19 SATI

Trideset godina Kosače: Izložba fotografija Ćirila Ćire Raiča

Večer će glazbeno obogatiti Karla Kraljević izvedbama na gitari i klaviru

Trideset godina Kosače. Fena

FENA

20.5.2024

U obilježavanju 30. godišnjice Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru večeras u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače bit će otvorena izložba fotografija iz fundusa udruženja Ćiril Ćiro Raič.

Za likovni postav zaslužan je Dalibor Nikolić, a na izložbi će, uz Tatjanu Mićević – Đurić, govoriti i direktor Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović i glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković.

Večer će glazbeno obogatiti Karla Kraljević izvedbama na gitari i klaviru.

Događaj je u sklopu Mostarskoga proljeća 2024. - Dana Matice hrvatske organiziran u suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače.

- 'Kosača' je dio nas, sastavni dio naših života. Taj objekt je prolazio zajedno s nama i s gradom sve ono što se u gradu i u našim životima odvijalo tijekom svih tih godina njezina postojanja. Jednako kako se uz taj objekt vežu lijepe uspomene stanovnika našega grada – promocije, festivali, proslave i sajmovi, uz nju se, što nam dio na ovoj izložbi prikazanih fotografija svjedoči, manifestiraju i oni drugi, nelijepi i neveseli događaji. Vidimo 'Kosaču' ranjenu pogocima granata u posljednjemu ratu. Sjetimo se kako su konvoji Dječje ambasade upravo s njezina parkirališta kretali vodeći djecu i žene van grada u aprila i početkom aprila 1992. godine. Sjetimo se i požara 1997. godine u kojemu je teško oštećena zgrada, osobito velika dvorana... A, onda vidimo fotografije kojima se dokumentira njezina obnova, uređenje i preporod... - napisala je u predgovoru povjesničarka umjetnosti Tatjana Mićević – Đurić.

Mostarski fotograf Ćiril Ćiro Raič, dodaje Tatjana Mićević – Đurić, neraskidivo je povezan sa svim onim što se u proteklih trideset, a i cijelih šezdeset i više godina postojanja objekta, u Kosači događalo.

- Veći dio fotografija na ovoj izložbi, od kojih su neke primjeri vrhunskog fotografskog umijeća, djelo su tog malog, a velikog čovjeka koji je uvijek, s fotoaparatom u rukama, tražio najbolji kut, najbolje svjetlo, najbolji trenutak da ovjekovječi naš grad i ono što se u njemu događalo. U tom njegovom predanom i neumornom radu, kako se i vidi na ovoj izložbi, današnja 'Kosača', kao jedna od najvažnijih točaka kulturnog života grada, imala je vrlo važno mjesto. Srećom, njegov sin Vladimir, autor ostalih fotografija, nastavlja istim putom stvarajući i dalje neprocjenjivo blago uspomena dokumentarne vrijednosti koje će u nekim budućim vremenima svjedočiti o mjestu i važnosti 'Kosače' - napisala je Tatjana Mićević-Đurić.

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. U Mostar dolazi 1952. i u njemu završava fotografski obrt 1955. godine. Dobiva posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kojemu provodi cjelokupnu aktivnu karijeru. Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruge primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije. Ostvario je, za života, 67 samostalnih i sudjelovao na stotinama skupnih i tematskih izložbi u zemlji i u tuđinstvu. Preminuo je 12. februara 2011. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.