LIČNOST DANA

Mats Humels: Najbogatiji među "Milionerima"

Spasio je Borusiju čistog gola, a onda im pečatirao prolazak

Humels: Ima priliku za popravni. AP

9.5.2024

Fudbaleri Borusije Dortmund vratit će se na Vembli 11 godina nakon kobnog finala Lige prvaka u kojem ih je Bajern savladao. Ovaj put će imati priliku da isprave historiju. „Milioneri“ su deklasirali PSG. Rezultatski to možda i nije činjenica, ali Parižani ni u jednom trenutku nisu izgledali kao da bi mogli proći.

Jedan čovjek je isti iz tog finala i utakmice odigrane na „Parku prinčeva“, a upravo je on bio glavna karika za njihov veliki uspjeh - Mats Humels (Hummels).

Njemački defanzivac je 2013. godine bio u usponu karijere, blizu vrhunca, ali nije se uspio popeti na tron Evrope. Sada će se vratiti na mjesto svog najbolnijeg poraza u karijeri kao iskusni veteran i lider ove vrlo mlade ekipe Borusije. Da nije veteran samo na papiru, pokazao je to i u meču protiv PSG-a.

U potpunosti je uništio svaki mogući pokušaj „Svetaca“ da zaprijete njihovom golu, među kojima se najviše ističe pokušaj u prvom poluvremenu, kada je u posljednji tren dovoljno zasmetao Mbapeu (Mbappe), koji je bio u petercu, te tako spasio svoj gol. Onda je i pečatirao prolazak svoje ekipe nebeskim skokom i sjajnim udarcem glavom u 50. minuti.

Prilika za popravni stiže za nešto više od tri sedmice. U cijelom Dortmundu sigurno ne postoji osoba koja više isprati gorak okus u ustima, koji navijačima, igračima i čelnicima stoji već 11 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.