ROKADE U KREMLJU

Vladimir Putin smijenio Šojgua i postavio ga na novu funkciju

Šojgu je na čelu ruskog ministarstva odbrane bio preko 11 godina

Putin: Smijenio Šojgua s mjesta ministra odbrane. AP

E. Ć.

12.5.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je smjenu svog ministra odbrane i dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua, objavio je gornji dom parlamenta Rusije.

- Putin je imenovao Šojgua za čelnika ruskog Vijeća sigurnosti gdje će preuzeti odgovornost za poslove u vojno-industrijskom kompleksu - rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. 

Šojgu je zamijenio Nikolaja Patruševa koji je bio na toj funkciji od 2008. godine. Šojgu je na čelu ruskog ministarstva odbrane bio preko 11 godina.

Inače, Šojgu je bio pod kritikama ruskih propagandista zbog lošeg upravljanja ratom u Ukrajini. Podsjetimo i da ga je oštro kritikovao i javno prozivao Jevgenij Prigožin, šef Wagnera, koji se žalio da ruska vojska njegovim plaćenicima nije dostavila dovoljno oružja za rat.

Što se tiče novog ministra odbrane Rusije, Putin je predložio Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade i ekonomskog savjetnika.

Njegovo imenovanje je zanimljivo u kontekstu da se prvi put radi o tome da će ministarstvo odbrane voditi civil, a ne neki general ili čovjek s vojnim činom.

Peskov je to objasnio time da je Putin odlučio biti "otvoren za inovacije i napredne ideje".

- Sergej Lavrov će ostati ministar vanjskih poslova, kao i Valerij Gerasimov koji ostaje načelnik Glavnog štaba. Tu se ne očekuju nikakve promjene - dodao je Putinov glasnogovornik Peskov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.