ORUŽANE SNAGE BIH

U narednoj sedmici realizacija posmatračkog leta "Otvoreno nebo" iznad BiH

Posmatrački let će biti izvršen avionom vazduhoplovnih snaga Rumunije

Sa jednog od ranijih posmatračkih letova. MO BiH

S. S.

10.5.2024

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let Kralјevine Španije, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunije iznad Bosne i Hercegovine, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“, u periodu od 13. do 17. maja 2024. godine.

Ovom prilikom, obavještavaju se građani da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u toku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva komunikacija i transporta te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

Posmatrački let će biti izvršen avionom vazduhoplovnih snaga Rumunije (RO AN-30). Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na Međunarodni aerodrom „Sarajevo“.

Snimanje teritorije se vrši senzorima certifikovanim u skladu s odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ugovor „Otvoreno nebo“ predstavlјa jedan od bezbjednosnih aranžmana koji zemlјama članicama omogućava snimanje teritorije zemlјe iznad koje se obavlјa posmatrački let s cilјem pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji s ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova kako iznad teritorije Bosne i Hercegovine, tako i iznad teritorije drugih zemalјa članica.                                             

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.