54 DANA ZAROBLJANA

Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti, a on mi je uperio pištolj

Svi su počeli trčali, skočila sam i slomila nogu, a oni su me uhvatili. Ništa nisu govorili, samo su me zgrabili", prisjetila se

Moran Stela Janai. Screenshot

D. H.

27.4.2024

Moran Stela Janai (Stella Yanai) skrivala se u polju krompira kada su Hamasovci upali na muzički festival 7. oktobra, nekoliko kilometara od granice s Gazom.

- Čula sam ku-ku i podignuli smo glave. Teroristi su stajali i smijali se - prepričala je u intervjuu za BBC pa nastavila: 

"Svi su počeli trčali, skočila sam i slomila nogu, a oni su me uhvatili. Ništa nisu govorili, samo su me zgrabili", prisjetila se kako su započela 54 dana koja je provela u zatočeništvu.

"Počeli su me bacati i stavili u auto. Dva terorista naprijed, četvorica na stražnjem sjedištu, još trojica u prtljažniku, a ja na svima njima", prepričala je. Onda je osjetila da se automobil zaustavio, a vrata otvorila.

Nadala se da će sve što prije završiti

"Osjetila sam da me neko pokušava povući za nogu. Sve o čemu možete razmišljati u tom trenutku je: Molim vas, neka se brzo završi. Jedan udarac u glavu i neću ništa osjetiti. Ako se mora dogoditi, neka bude brzo", prepričala je u intervjuu.

No, vrata automobila ponovno su se zatvorila i vozilo se počelo kretati. Kasnije je, kaže, saznala da ju je grupa koja ju je držala prodala Hamasu. U 54 dana zatočeništva prebačena je na sedam različitih lokacija. Svaki put, rekla je, bilo je važno pretvarati se da je sve na prethodnoj lokaciji bilo u redu i da su joj otmičari bili prijatelji. To je za nju bila taktika preživljavanja.

S njom je u jednom trenutku bila i 18-godišnja djevojka, oteta u pidžami i bosih nogu. Moran je prepričala da je čula otmičare kako raspravljaju o tome čije bi one žene mogle postati. Rekla je da su čak pronašli majku djevojke među ostalim taocima i doveli je, a onda od nje tražili dopuštenje da ožene njezinu kćerku.

Kada su je selili između kuća, morala je prolaziti "preglede". "Objašnjavaju vam da je to neophodno."

"Jedan je vrištao da će mi raznijeti glavu"

"Uvijek pokušavam objasniti ljudima da je 'silovanje' zaista velika riječ", rekla je. "To nije samo gluma. Čak i kad tip stane pred tvoja vrata, a ti sjediš, i bulji u tebe 10 minuta bez prestanka, pet do šest puta dnevno, svaki dan, 54 dana. Vjeruj mi, to je silovanje."

Na pitanje je li bila žrtva seksualnog zlostavljanja dok je bila zatočena, Moran kaže da nije, ali prepričala je da je čula od drugih žena da su silovane dok su bile taokinje u Gazi.

"Jedan dan sam bila toliko gladna da sam ih pokušavala nasmijati kako bi nam donijeli nešto za jelo", prisjetila se.

"Jedan od njih mi se rugao. Naljutila sam se i rekla nešto iz šale. Otrčao je u drugu sobu, vratio se i uperio mi pištolj u glavu, vikao na mene, vrištao da će me ubiti i raznijeti mi glavu."

"Natjerali su nas da im zahvalimo"

Nakon 54 dana u zatočeništvu Moran Yanai puštena je na slobodu u sporazumu o prekidu vatre u studenom prošle godine, u zamjenu za palestinske zatvorenike koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Njezini otmičari snimili su primopredaju, a na snimkama se ona i drugi taoci smiješe i zahvaljuju otmičarima prije nego što su se ukrcali na autobus Crvenog križa iz Gaze. Mnogi su tada primijetili da izgledaju dobro, pa čak i sretno.

"Natjerali su nas da se nasmijemo i zahvalimo im. Niko nije čuo kada sam šaputala dječaku pored sebe da ne zaplače još pet minuta nego da ostane nasmijan."

Moran kaže da je u 54 dana koje je provela u zatočeništvu izgubila 12 posto svoje tjelesne težine te da joj je tijelo bilo prekriveno ožiljcima. Teško joj je, kaže, zamisliti kako je onima koji su još uvijek zatočeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.