NEOZBILJNOST NA DJELU

Nepromišljena odluka vlasti TK ugrozila isplatu plaća ljekara, sutra hitna sjednica i ponovne izmjene istog zakona

Dok ne prođe ta procedura morali smo da napravimo neke kompromise, rekla je Konjić

UKC Tuzla. Facebook

Alen Bajramovic

10.5.2024

Dijelu zdravstvenih radnika UKC Tuzla danas su, umjesto plaća, isplaćene samo naknade za topli obrok i prevoz. 

Posljedica je to izmjena izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona, koje je Skupština TK usvojila prije desetak dana. Spornim izmjenama plaće ljekara limitirane su na način da ne mogu prelaziti iznose mjesečnih naknada ministara.

Sporne izmjene

- Najviši iznos neto plaće, bez minulog rada, direktora, drugih rukovodilaca i drugih zaposlenika javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač Kanton ilili se pretežno finansiraju iz budžeta Kantona ili kantonalnog vanbudžetskog fonda, ne može prelaziti iznos neto plaće koja je u skladu sa ovim zakonom utvrđena ministru – navedeno je u spornim izmjenama, koje su usvojene bez analize njihovih posljedica.

Reagirao je i Sindikat doktora medicine i stomatologa na UKC, nakon čega će Skupština TK održati hitnu subotnju sjednicu i isti zakon promijeniti po drugi put. Sjednica je zakazana za sutra u 17 sati.

Vlada TK danas je usvojila nove izmjene i uputila ih u proceduru.

- Stupanje na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funckija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona“ broj: 7/24) prozrokovalo je poteškoće u obračunima plaća i naknada za zaposlenike visoke stručne spreme zdravstvenog smjera u zdravstvenim ustanovama, kao i akademsko osoblje JU Univerziteta u Tuzli, obzirom da navedni zakon nije usaglašen sa odredbama propisa na snazi, kao i kolektivnih ugovora kojima se uređuju plaće i naknade navedene kategorije zaposlenika – navodi se u obrazloženju.

Uočen propust

Predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa na UKC prof. dr. Elvira Konjić pojašnjava da su se posljedice izmjena zakona od 29 aprila odrazila na dijelu ljekara koji mnogo rade, imaju po nekoliko dežura i krvavo zarade svoju platu.

- Propust je uočen i riješili smo problem. Sporni amandman izglasan 29. aprila stavlja se van snage. Sad treba da prođe zakonska procedura, mora se odluka objaviti u Službenim novinama i isplate će ići kako treba da idu. Dok ne prođe ta procedura morali smo da napravimo neke kompromise. Jednom dijelu uposlenika su isplaćeni topli obroci i prevoz – kazala je za “Avaz” profesorica Konjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.