NAUKA

Fakultet zdravstvenih studija SUM-a bio domaćinom 6. Studentskog simpozija sanitarnog inženjerstva

Simpozij je privukao preko 150 sudionika iz zemlje i inozemstva

Sa simpozija. Fena

FENA

10.5.2024

Na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru (SUM) u četvrtak je svečano otvoren šesti po redu Studentski simpozij sanitarnog inženjerstva "SanMo 2024." Ovaj događaj, koji se ove godine održava 9. i 10. svibnja, okuplja studente i stručnjake iz područja biomedicine i sanitarnog inženjerstva s ciljem poticanja razmjene znanja i inovacija.

Tematska područja simpozija obuhvaćaju široki spektar tema iz sanitarnog inženjerstva, biomedicine i povezanih disciplina, uključujući ekologiju, toksikologiju, javno zdravstvo, higijenu tla, vode i zraka, sigurnost hrane, epidemiologiju, infektologiju, biomedicinsko inženjerstvo i druge, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Simpozij je privukao preko 150 sudionika iz zemlje i inozemstva, što je pokazatelj da ovaj događaj svake godine izaziva sve veće zanimanje prvenstveno studenata, ali i njihovih profesora i stručnjaka iz oblasti biomedicine i sanitarnog inženjerstva. Glavni cilj simpozija od osnutka 2019. do danas bio je povezivanje i suradnja između sanitarnih inženjera i srodnih biomedicinskih struka te poticanje razmjene mišljenja i iskustava među sudionicima, a sam simpozij pruža platformu za prezentiranje znanstvenih istraživanja i novih ideja.

Svečano otvorenje simpozija održano je u novom amfiteatru Fakulteta zdravstvenih studija a prisutnima su se obratili prodekanica za nastavu na Fakultetu zdravstvenih studija doc. dr. sc. Martina Orlović Vlaho, potpredsjednik komore zdravstvenih inženjera svih profila FBiH Damir Mehmedbašić, magistrica sanitarnog inženjerstva i predsjednica stručnog odbora Mia Jurišić te predsjednica organizacijskog odbora Katarina Šutalo.

Prodekanica za nastavu na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Martina Orlović Vlaho, istaknula je kako simpozij "SanMo 2024" predstavlja izuzetnu priliku za mlade stručnjake da prošire svoje vidike i steknu vrijedna iskustva u području sanitarnog inženjerstva i biomedicine.

"Suradnja i razmjena znanja na ovakvim događajima ključni su za daljnji napredak struke te za unaprjeđenje zdravstva i zaštite okoliša. Ponosni smo što smo domaćini ovakvog događaja koji potiče inovativnost i stručni razvoj budućih stručnjaka iz ove oblasti", poručila je Orlović Vlaho.

U okviru ovogodišnjeg programa održano je 15 studentskih prezentacija, 9 poster prezentacija te 3 radionice. Drugog dana simpozija, plenarno predavanje održala je prof. dr. sc. Svjetlana Grgić, suvoditeljica Cochrane organizacije BiH i profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu uloge Cochrane organizacije u zdravstvu.

Organizatori simpozija su Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Studentski zbor Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Udruga studenata zdravstvenih studija HSSA, a suorganizatori su Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.