1. DRINSKA BRIGADA

U Goraždu tokom vikenda manifestacija "Zaimov do – da se pamti"

U svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Goražde danas je proučena dova pred duše šehida

U okviru manifestacije "Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde". Fena

FENA

10.5.2024

U okviru manifestacije "Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde" i ove godine planirano je obilježavanje godišnjice formiranja 1. Drinske brigade, a manifestacija "Zaimov do - da se pamti" bit će održana ovog vikenda.

Organizator 

Organizator je Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca iz kojeg su pozvali građane da se posjetom planiranim sadržajima prisjete ovih značajnih datuma iz proteklog rata.

U svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Goražde danas je proučena dova pred duše šehida, dok će se centralni događaji održati u danima vikenda.

- Sutra je tradicionalno planiran maraton "Tragom drinskih brigade" na dionici Rorovi - Zaimov do koji će istrčati članovi Atletskog kluba Goražde na čelu s predsjednikom Zaimom Šumanom. Tom prilikom oni će izvršiti obilazak ratnih komandnih mjesta brigade IBOG-a 81. divizije te na spomen obilježjima na toj dionici položiti cvijeće i odati počast poginulim braniocima - precizirao je predsjednik udruženja Selim Imamović.

Dodao je da će sutra biti održan i istoimeni planinarski pohod uz učešće planinara, učenika te ostalih građana, a kojim se takođe čuva sjećanje na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i saborce.

Manifestacija 

- Ova manifestacija traje od 2012. godine i udruženje njeguje njen kontinuitet te ujedno obilježava i godišnjica formiranja Prve drinske udarne brigade. Podsjećanja radi, 9. maja 1992. godine je postrojena prva jedinica spremna za odsudnu odbranu Goražda, a 13. na 14. maj na Posestri Prva drinska brigada je i zvanično formirana - podsjetio je predsjednik Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.

Na lokalitetu Zaimov do sutra su, između ostalog, planirana i takmičenja u streljaštvu i malonogometni turnir a po okupljanju učesnika, odavanje počasti i prigodna obraćanja.

Manifestacija završava u nedelju, 12. maja obilaskom svih spomen obilježa u nekadašnjoj zoni odgovornosti Prve Drinske brigade, čime će biti okončan program obilježavanja Dana otpora u BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.