SARAJEVO

Video / Pogledajte kako izgledaju savremene sale u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Ovo je veliki dan za našu bolnicu, nastavljamo dalje s ciljem edukacije naših doktora i studenata, kazao je dr. Gavrankapetanović

Savremene sale - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

10.5.2024

U Općoj bolnici „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo danas su svečano otvorene najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju. 

Brojne prednosti

Ove operacijske sale imaju brojne prednosti ,a jedne od najvećih vrijednosti jesu mogućnost simultanog prijenosa slike i tona, te komunikacija sa kolegama iz cijelog svijeta tokom same operacije.

- Ovo je veliki dan za našu bolnicu, nastavljamo dalje s ciljem edukacije naših doktora i studenata. Ovaj projekat je veliki iskorak za našu bolnicu, a njegov značaj sam podijelio u 3 važne stavke. Prva je zaštita pacijenata. Naime, kroz instaliranu opremu omogućava se snimanje operacija čime se direktno štite pacijenti.

To je posebno važno za onkološke pacijente čije operacije se često uz ode u salama za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju sa akušerstvom. Druga stvar se tiče hirurga i medicinskog osoblja koje se tokom operacije mogu uključiti u zahvat pritiskom na jedno dugme bez obzira gdje se nalaze, a to je posebno važno kada se rade teški zahvati.

Edukacija mladih

Treća stvar je edukacija mladih doktora, studenata i specijalizanata medicine. Njima se ovim omogućava da učestvuju u operacijama iz konferencijskih dvorana, mogu direktno ući u operativno polje i imati interaktivnu diskusiju. Možemo biti sretni zaista što imamo ovako nešto svjetskog kvaliteta u Sarajevu i zahvaljujem se svima koji su pomogli u ovom plemenitom cilju – kazao je Ismet Gavrankapetanović, direktor bolnice.

Također je istakao da će u novim salama danas obaviti deset operacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.