PREDSJEDNIK RS

Dodik svaljuje krivicu na Satlera za eskalaciju krize u BiH: "Izabrao je da bude francuska sobarica"

Naglasio je da bi do ujutru mogao nabrajati na šta je sve zažmirio Satler, ali i ovo što je nabrojao je, kako kaže, previše

Dodik: Satler je svjedok rušilačke politike. Platforma X / Fena

N. H.

9.5.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik okrivio je šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera (Johann Sattler) za eskalaciju krize u BiH, rekavši da je "umjesto evropskog ambasadora izabrao da bude francuska sobarica". 

- Satler je svjedok svih opstrukcija od bošnjačkih političkih elita koje traju godinama. Satler je svjedok rušilačke politike SAD-a u BiH koja sruši svaki dogovor domaćih političara. Satlter je svjedok i dolaska Kristijana Šmita, uz punu svijest da se Šmit ovdje lažno predstavlja, ali Satler podržava neizabranog Nijemca kojem u leđa duva raspojasani Majkl Marfi - rekao je Dodik za Srnu.

Naglasio je da bi do ujutru mogao nabrajati na šta je sve zažmirio Satler, ali i ovo što je nabrojao je, kako kaže, previše. 

- I konačno, čovjek koji je poslat u BiH da promoviše evropske vrijednosti i standarde mrtav hladan komentariše i Izborni zakon koji je u BiH nametnuo čovjek koji formalno nema nikakvu funkciju u BiH. Kakve su to evropske vrijednosti i kakvo je to licemjerje ostavljam svima da prosude sami - naglasio je predsjednik Dodik.

Istakao je da je promotr saradnje, u BiH i regionu, Satler šutio kad je osporena izgradnja istočnog kraka gasovoda, i tako dalje.

- Šutio je na sve opstrukcije prema RS-u. Upitao bih onda sve u BiH, a i izvan nje ko je odgovoran za krizu u BiH - Milorad Dodik, koji uporno istrajava na poziciji očuvanja ustavnog poretka u BiH ili Johan Satler koji je riješio da svoj mandat u BiH potroši na podilaženje bošnjačkoj političkoj eliti i američkom ambasadoru, a ostatak vremena da se pravi mrtav? - upitao je Dodik.

Ali kada Satler odluči da se na kratko probudi, kaže Dodik, onda prekrši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima miješajući se u unutrašnja pitanja BiH.

- Gotovo cijeli intervju Satler je potvrđivao da je tu konvenciju davno čitao - veli Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.