SARADNJA

Vlada i MUP KS nastavljaju podršku sigurnosnom aparatu BPK Goražde

U proteklim godinama opredijelili smo više stotina hiljada KM podrške herojskom narodu Goražda i BPK

Saradnja MUP-a KS i MUP-a BPK. Fena

FENA

9.5.2024

Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici donijela odluku da dodijeli 40 pištolja kalibra 9mm MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te je time nastavili sistemski podržavati sigurnosni aparat ovog kantona.

- Generalno opredjeljenje MUP-a KS je da se u skladu s mogućnostima pomogne svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova u opremi i različitim materijalno-tehničkim sredstvima, kako bi efikasnije obavljali svoje poslove i zadatke - istakao je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica obrazlažući razloge za donošenje ove odluke.

Zbog teškog položaja uposlenih, kao i nedostatka opreme i sredstava za rad, u protekla dva mandata ministar Katica inicirao različite oblike materijalne i nematerijalne pomoći MUP-u BPK, a sve s ciljem podrške jačanju sigurnosnog aparata ovog kantona.

- U proteklim godinama opredijelili smo više stotina hiljada KM podrške herojskom narodu Goražda i BPK. Održavali smo redovnu komunikaciju i pratili potrebe tog kantona, kako bi naša pomoć bila usmjera na najugroženije segmente sigurnosti ovog kantona. U prethodnom periodu uložene su desetine hiljada KM u nabavku različitih materijalno-tehničkih sredstava, te više od 120.000 KM za potrebe školovanja. Također, sretan sam što je MUP BPK prepoznao naš sistem testiranja i prijema kandidata u policiju kao kvalitetan i transparenan, prilikom čega su izrazili želju da svoje testiranje obave kod nas, a što je rezultiralo uspješno realizovanim konkursom, nakon niza neuspjeha - dodao je Katica.

Iskazao je i izuzetno zadovoljstvo što se projekti podrške nastavljaju u punom kapacitetu i ove godine.

- Nakon što je MUP BPK, uz maksimalnu podršku MUP-a KS, kako u finansijskom, tako i u stručnom kontekstu uspješno realizovao konkurs prijema novih policijskih službenika, koristeći pritom sistem prijema policijskih službenika koji je razvio MUP KS, u molbi prema našoj instituciji iskazali su potrebu za donacijom 40 pištolja, kako bi adekvatno opremili novoprimljene policijske službenike. Mi se ne planiramo zaustaviti u procesu prodrške našim prijateljima iz BPK, što potvrđuje i današnja odluka Vlade KS. Na kraju nam još ostaje konačna odluka Skupštine KS kako bi i ovaj proces uspješno realizovali - zaključio je Katica, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.