VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Šmit poručio: Ne vidim da imamo vojni sukob, kako neki tvrde, ostat će mirno

Imam odgovornost i međunarodnoj zajednici reći kakva je situacija u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku

Šmit: Posjetio Kozarac. Screenshot / Nova BH

E. Ć.

30.4.2024

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas je posjetio Kozarac gdje je razgovarao s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem i predstavnicima NVO Kvart, Izvor i Srcem do mira.

Šmit je s Durakovićem razgovarao o aktuelnim dešavanjima u BiH s fokusom na suživot različitih etničkih grupa i zajedničku perspektivu evropskih integracija.

- Nema alternative konstruktivnoj saradnji u BiH - saopćeno je iz OHR-a nakon sastanka. 

Podsjetimo, Šmit će večeras govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u našoj zemlji, a obratit će se na poziv američke delegacije u UN-u.

- Da, imam odgovornost i međunarodnoj zajednici reći kakva je situacija u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku. Zato sam u osnovi spreman da to uradim ako je to ono što želite, i da to odmah kažem. 

Uskoro ću vidjeti kako se o mom izvještaju raspravlja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i tamo ću dati doprinos. Barem onima koji kažu da rastu tenzije u Bosni i Hercegovini, moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob, kako neki tvrde ili kažu, da je negdje na pomolu. Ne, ostat će mirno - rekao je Šmit za Nova BH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.