PREDSJEDNIK RS

Dodik: Spreman sam da platimo Bošnjacima 2 milijarde KM i da se mirno raziđemo

Vidim da postoji turbulencija u Sarajevu, ali moram reći da nema nikakve vanredne situacije, pozivam građane da u miru proslave praznike

Milorad Dodik. Face TV

S. S.

28.4.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik gostuje u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Emisija se emituje iz Administrativnog centra Vlade RS.

On je kazao da je osnovni problem da se u RS poštuje Dejtonski mirovni sporazum, a da im se često govori i spočitava baš to.

- RS ima ozbiljan ekonomski i društveni život. Imamo skoro 150.000 više nezaposlenih nego kada sam došao na vlast. Investicije u RS na nikad većem nivou. Otvaramo fabrike sa oko 1.000 radnika, dolaze iz EU. Imamo problem da postoji ambasador SAD koji želi svaki dan na nanese štetu RS - rekao je.

Upitan da li je spreman da sve rizikuje zbog vanredne situacije, ali je Dodik odgovorio da nema nikakve vanredne situacije.

- RS vodi procese, niko nije ugrožen tim procesima. Politika koju vodimo nema namjeru da bilo koga izaziva. Vidim da postoji turbulencija u Sarajevu, ali moram reći da nema nikakve vanredne situacije, pozivam građane da u miru proslave praznike, nema straha od bilo čega. Postoje različite izjave u FBiH, ali nema nikakve ambicije za secesiju, ali ukoliko se ne mogu uspostaviti nikakvi korektni odnosi mi smo spremni da se razdružimo sa FBiH. Ukoliko postoje bilo kakvi problemi mi ga trebamo riješiti sa FBiH, a ne BiH jer je sve u BiH izvedeno iz entitetu. Podvala je priča o secesiji. Jedina secesija koja se ovdje desila je BiH od Jugoslavije - kazao je Dodik te dodao:

- Spreman sa da vam dam 2 milijarde obeštećenja, da za 10 godina isplatite svoje neke stvari. Da Potočare eksteritorijalno damo vama Bošnjacima... Da se jednostavno raziđemo jer nema načina da se živi dalje. Rata neće biti, mi nećemo rata, ali ćemo otići jednog dana.

Poručio je da "bošnjačka politička struktura nikada nije prihvatila Dejton".

- Više je Zlatko Lagumdžija moljakao da bude imenovan, jer nekog bolesnog tamo ima. Nisam očekivao da je spreman da uništi cijelu strukturu, kao što je radila Bisera Turković - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.