"AVAZ" NA TJENTIŠTU

Uživanje u prirodi, sjećanja na narodnooslobodilačku borbu i freske Krste Hegedušića privlače turiste

Spomen soba privlači dosta više pažnje, kako svojim izgledom, tako i sadržajem

Tokom posjete ovim historijski važnim mjestima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

28.4.2024

Sjećanje na Narodnoslobodilačku borbu u Drugom svjetskom ratu još uvijek se gaji na Tjentištu kod Foče.

Muzej i Spomen soba su devastirani 1990-ih godina, a većina eksponata iz muzeja je nestala. Ipak, prije nekoliko su renovirani, a uz spomenik nude sadržaje koji privlače turiste.

Kao što to obično i biva u našoj državi, sredstava nema dovoljno, pa isti kustos pokriva i muzej i Spomen sobu, koji su udaljeni 100-tinjak metara jedna od druge.

Brojni turisti iz Srbije

Posjetili smo ova historijski važna mjesta, a ono što smo mogli uočiti su brojni turisti Srbije. Ipak, kako nam priča kustos, muzej i Spomen sobu, što se tiče zemalja bivše Jugoslavije, najviše posjećuju Slovenci.

Muzej se nalazi na dosta manjem prostoru nego što je to bio slučaj prije 1990-ih, a s obzirom da je dosta sadržaja uništeno ili ukradeno, u muzeju se mogu naći i eksponati koji se ne tiču isključivo bitke na Sutjesci, ali koji se tiču tog perioda.

Posebnu pažnju privlači njemački šmajser narodnog heroja Vlade Šegrta, koji je bio učesnik ove bitke.

Jedan od eksponata je i fotografija Koče Popovića tokom same bitke, ali ono što primjećujemo je da nema eksponata Save Kovačevića, Narodnog heroja Jugoslavije, koji je poginuo kao zapovjednik na Sutjesci.

Spomen soba privlači dosta više pažnje, kako svojim izgledom, tako i sadržajem. U Spomen sobi se nalaze popisi imena više od 3.000 stradalih tokom ove bitke, ali i impresivne freske Krste Hegedušića, koje dočaravaju ovu bitku.

Spomen soba je također bila devastirana tokom rata, a nakon toga propadala zbog vlage i vremenskih prilika, ali je obnovljena.

"Plato brigada"

Svako ko je došao na Tjenište prošetao je do spomenika bitke na Sutjesci. Ovo impresivno djelo kipara Miodraga Živkovića privlači pažnju svojim izgledom. Do njega se dolazi blagim usponom i stepenicama koje su u obliku broja osam. Sam spomenik se sastoji od dva simetrično postavljena betonska krila, a između kojih se nalazi prolaz što simboluzuje prolazak boraca i kolona u pokretu. Ono što kvari dojam su neodgovorni pojedinci koji su išarali spomenik svojim imenima.

Iza spomenika se nalazi "Plato brigada“, gdje na kamenim trakama pišu nazivi jedinica koje su učestvovale u ovoj borbi.

Ukoliko prespavate u nekom smještaju u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska dobijate i bonove s kojima možete posjetiti muzej, ali i Sportsko rekreacioni centar koji se nalazi nedaleko od već navedenih lokacija.

Besplatno se pretplatite na YouTube kanal Avaz TV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.