ZENIČKI BACAČ KUGLE

Mesud Pezer ljetnu sezonu otvara danas u Draževini, kreće u borbu za olimpijsku normu

Odradio sam dobru bazu, zdrav sam i sada krećem s takmičenjim

Mesud Pezer. Fena

FENA

28.4.2024

Zenički bacač kugle i bosanskohercegovački rekorder Mesud Pezer ljetnu sezonu otvara današnjim nastupom na 16. međunarodnom memorijalnom bacačkom mitingu “Draževina 2024 - Memorijal Nedjeljko Burzanović”, u istoimenom mjestu kod Podgorice (Crna Gora).

Rekord 

Rekord ovog mitinga u konkurenciji muškaraca drži drugi zenički takmičar, proslavljeni bh. reprezentativac i današnji trener Atletskog kluba Zenica Hamza Alić, koji je 28. aprila 2008. godine, s dužinom 21,07 metara, pobijedio na prvom izdanju ovog mitinga.

-Odradio sam dobru bazu, zdrav sam i sada krećem s takmičenjim. Osjećam se dobro, ali se nisam takmičio mjesec i po dana, odnosno nakon nastupa na Evropskom zimskom bacačkom kupu u Leiriji u Portugalu, gdje sam ove sezone prvi put bacao na otvorenom te bio treći (20.58 m). Ovo će mi, prije svega, takmičenje biti dobra kontrola za naredna takmičenja, jer već 1. maja imam nastup i na mitingu u Baru. Zatim, 15. maja u italijanskoj Savoni; 18. maja u Slovenskoj Bistrici te 28. maja u češkoj Ostravi - najavljuje Pezer.

Ima iza sebe izuzetno dobru zimsku sezonu, u sklopu koje je nekoliko puta popravio lični i bh. dvoranski rekord, kojeg je od 21,15 metara, podigao na 21,42 metra pa se na samo osam centimetara približio normi za Olimpijske igre u Parizu.

Jedini bh. predstavnik

Pezer je bio jedini bh. predstavnik na 19. svjetskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu, na kojem je zauzeo deveto mjesto s dužinom 20,41 metar. Lični rekord na otvorenom, kojeg je postavio 2019. godine, iznosi 21,48 metara.

-Imam dovoljno vremena, do početka jula, da ispunim normu za Olimpijske igre u Parizu, koje su glavni cilj i takmičenje ove sezone. Norma je visoka, 21,50 metara, ali sam siguran da ću uspjeti, mada bih na OI mogao i na osnovu rejtinga. Međutim, želim putovati s olimpijskom normom, koju je od naših sportista do sada ispunila samo plivačica Lana Pudar - ističe Pezer.

Na današnjem mitingu u Draževini takmičenja će se održati u kategorijama veterana (5 kg), pionira (4), pionirki (3), mlađih juniora (5), mlađih juniorki (3), juniorki (4), juniora (6), seniorki (4) i seniora (7,260 kg). Prošlogodišnji pobjednici u konkurenciji seniora bili su Mađarica Anita Marton (17,79 m) i Crnogorac Tomaš Đurović (19,30 m), koji će danas biti i glavni konkurent za prvo mjesto Pezeru.

Marton je i rekorderka mitinga u konkurenciji seniorki, s dužinom 19,63 metra, koju je bacila 30. aprila 2017. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.