RUSIJA BIJESNA

Sportistima uvedene drakonske mjere za učešće na Olimpijskim igrama

Pitanje je hoće li željeti da se povinuju zahtjevima nadležnih

AA

D. H.

27.4.2024

Sportski svijet je šokiran par mjeseci pred start Olimpijskih igara u Parizu 2024, pošto su ruski sportisti stavljeni pod stroge uslove i sankcije zbog događaja u Ukrajini.

Tomas Bah iz Međunarodnog olimpijskog komiteta jasno ističe da bilo kakvo prikazivanje ruskih simbola ili podrška vojnim akcijama može rezultovati izbacivanjem sa Igara.

Rigorozni uslovi

Učešće pod neutralnom zastavom i bez nacionalnih simbola postavljaju izazove za ruske sportiste, koji moraju prihvatiti uslove MOK-a ako žele da se takmiče u Parizu.

Dodatno, ruskim sportistima je zabranjeno:

- Učestvovanje u bilo kojoj djelatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom, uključujući takmičenja nacionalnog nivoa gdje se ističu zastava i simboli

- Prikazivanje nacionalnih simbola i zastava na svim lokacijama vezanim za olimpijske igre, uključujući olimpijsko selo i tribine

- Učestvovanje u ekipnim sportovima, dozvoljeno je samo u individualnim sportovima

- Izrađivanje ili nošenje opreme sa nacionalnim obilježjima, što uključuje i specifične boje i simbole

- Izražavanje podrške aktuelnim događajima u Ukrajini ili imanje veza sa ruskim vojnim strukturama.

Iako jedan dio javnosti ovu odluku podržava, drugi je zatečen nerealnim zahtjevima, a na sve to ni ovi zahtjevi ne garantuju učešće sportistima, pošto konačnu dozvolu im daje posebna komisija, koji ih može odbiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.