SJEĆANJA

Prije godinu umro Ibro Mangafić: Sin Jasmin se oglasio emotivnom porukom

Mnoge njegove kompozicije se smatraju biserima narodne muzike

Ibro Mangafić. Avaz

10.5.2024

Prije godinu  preminuo je bosanskohercegovački kompozitor Ibro Mangafić. Mangafić je rođen 1951. godine u Sarajevu, a još od najranije dobi posvetio se muzici.

Njegov sin Jasmin oglasio se emotivnom porukom na Facebooku:

- Dragi moj Ibro. Mnogo toga si me naučio u životu a najtežu lekciju si ostavio da učim sam. Lekciju kako da živim bez tebe.

U svijet komponovanja Ibro Mangafić ozbiljnije ulazi 1973. godine, pa tada nastaju stihovi za prvu njegovu pjesmu “Ti kraljice moga srca” koju je otpjevao Nedžad Imamović, u pratnji orkestra RTV BIH.

U karijeri je komponovao nekoliko stotina pjesama za različite diskografske kuće, a mnoge njegove kompozicije se smatraju biserima narodne muzike i nemjerljivim bogatstvom narodnog melosa Bosne i Hercegovine. 




Uspjesi su bili popraćeni i brojnim nagradama i priznanjima, od kojih je Mangafić naročito isticao Estradnu nagradu BiH, kao i Estradnu nagradu Jugoslavije, koja mu je dodijeljena 1989. godine.

U sjećanje na Mangafića 2. juna u Zenici će biti upriličen festival Kapije sevdaha.

Ljubav prema muzici u porodici Mangafić prenosi se s koljena na koljeno. Ibro je tako ostavio svoje nasljednike na sceni - sina Jasmina i unuka Dinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.