CYBER SIGURNOST

Evrovizija se sprema za odbranu od hakerskih napada: Prethodnih godina bili su meta

Takmičenje je počelo u švedskom gradu Malmeu u okolnostima postojećih geopolitičkih tenzija, prije svega zbog napada Izraela na Gazu i rata u Ukrajini

Stručnjaci za cyber sigurnost upozoravaju da bi sistem glasanja mogao biti potencijalna meta napada. Facebook

E. Ag.

9.5.2024

Evrovizija je saopćila da intenzivno sarađuje sa sigurnosnim timovima kako bi zaštitila najveće svjetsko muzičko takmičenje od cyber napada.

Takmičenje je počelo u švedskom gradu Malmeu u okolnostima postojećih geopolitičkih tenzija, prije svega zbog napada Izraela na Gazu i rata u Ukrajini.

Najgledaniji događaj na svijetu

Pjesma Evrovizije je jedan od najgledanijih događaja na svijetu - 162 miliona ljudi je pratilo prijenos takmičenja prošle godine.

Stručnjaci za cyber sigurnost upozoravaju da bi sistem glasanja mogao biti potencijalna meta napada, posebno tokom finala koje će se održati u subotu, dok je direktorica policije u Malmeu Petra Stenkula rekla za švedsku SVT da su dezinformacije jedna od najvećih briga.

SVT je domaćin ovogodišnje Evrovizije, koju organizuje Evropska radiodifuzna unija (EBU) čiji predstavnici kažu da su svjesni rizika i da su poduzeli neophodne korake da ih riješe.

- Blisko sarađujemo s timom za sigurnost SVT-a i relevantnim vlastima i stručnim partnerima kako bismo osigurali da imamo odgovarajuće mjere za zaštitu od takvih rizika - naveo je portparol takmičenja.

Oni su rekli da je partner Evrovizije odgovoran za glasanje, njemačka firma Digame ulaže „velike napore“ da zaštiti sistem glasanja.

- Međutim, ne možemo da otkrijemo nikakve informacije o mjerama i procesima koji se provode da bi se zaštitilo javno glasanje - rekao je portparol.

Hakerska grupa Killnet

Cyber napadi su „glavna briga“ za organizatore Evrovizije, rekao je britanski nacionalni emiter BBC prošle godine kada je bio domaćin takmičenja u Liverpulu.

Ukrajinski Kaluš orkestar pobijedio je na takmičenju 2022. u Torinu, u Italiji, koje je proruska hakerska grupa Killnet pokušala da poremeti pokrenuvši DDoS napad na sistem glasanja. Italijanska policija je tada saopćila da je blokirala pokušaje napada.

Međutim, hakeri su 2019. uspjeli da poremete online prijenos polufinala Evrovizije u Izraelu tako što su ubacili upozorenja o raketnom udaru i slike eksplozija u Tel Avivu, gradu domaćinu. Izraelska vlada je za incident okrivila Hamas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.