B VITAMIN

Važnost uzimanja folne kiseline u trudnoći: Utjecaj na razvoj fetusa

Niske razine folne kiseline mogu uvelike pridonijeti nemogućnosti začeća

Folna kiselina utječe na razvoj fetusa. Pixabay

Dž. R.

13.5.2024

Folna kiselina tokom trudnoće igra veliku ulogu prilikom rasta stanice embrija i razvoja fetusa. To je vrsta B vitamina koja je potrebna kod proizvodnje crvenih krvnih zrnaca.

Sirove namirnice

Obično se nalazi u povrću tamno zelenih listova poput špinata, prokulice, šparoga zatim u grahu, grašku, leći, citrusima, cjelovitim žitaricama, avokadu te jetri i jajima.

Folna kiselina se gubi toplinskom obradom pa se preporučuje jesti što je više moguće sirovih namirnica.

Manjak folne

Folna kiselina se ne proizvodi u tijelu prirodnim putem te njen nedostatak u prehrani na duži period može uzrokovati brojne probleme sa zdravljem.

Simptomi nedostatka folne kiseline mogu se očitovati kroz proljev, natečeni jezik, slabokrvnost popraćenu sa slabošću organizma, nedostatkom zraka, zdravstvenim komplikacijama u trudnoći, zaboravnosti pa čak i depresiji. Niske razine folne kiseline mogu uvelike pridonijeti nemogućnosti začeća.

Kod trudnica niske razine mogu utjecati na oštećenje nervnog sistema embrija, prerani porod, malenu težinu i visinu djeteta pa čak i spontane pobačaje. Neovisno o trudnoći niske vrijednosti folne kiseline u organizmu dovedene su u vezu s pojedinim vrstama tumora.

Iako se često folna kiselina najčešće spominje u vezi sa ženama i trudnicama, folna kiselina je također potrebna i muškarcima. U suradnji sa cinkom znatno utječe na poboljšanje kvalitete spermatozoida, a time i na muškarčevu plodnost.

Ženama se preventivno preporučuje početi uzimati folnu kiselinu i do tri mjeseca prije začeća te tokom prva tri mjeseca trudnoće, a po dogovoru s doktorom tokom cijele trudnoće.

Dvostruka potreba

Posebno u periodu trudnoće potreba za folnom kiselinom se skoro udvostručuje, a unos putem hrane ne zadovoljava sve potrebe u cjelosti.

Folnu kiselinu uzimajte u dogovoru sa svojim doktorom.

Ipak budite na oprezu jer se s folnom kiselinom moguće predozirati, iako je topiva u vodi, a višak se ispire iz tijela kroz urin ili imati alergijske reakcije na uzimanje. Ako ste zaboravili na vrijeme uzeti tabletu ili kapsulu nemojte to nadoknaditi uzimanjem dvostruke doze odjednom.

U medicinske svrhe folnom kiselinom se uz pomoć vitamina B21, liječe pojedine vrste slabokrvnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.